NEUROLOŠKA OBOLJENJA

KONSTITUCIJA I NEUROLOŠKA OSJETLJIVOST

U homeopatiji se prepoznaju osobne konstitucije koje pokazuju naglašenu neurološku skolonst i osjetljivost argentum, natrum muriaticum, gelsemium, lachesis, causticum, staphysagria, nux vomica, cuprum, mercurius, zincum, alumina, plumbum, ...

Argentum – srebro ( argentum metallicum, argentum nitricum ) - naglašena otvorenost, veselost, suosjećanje, impulsivnost, povodljivost i sugestibilnost, strahovi je po čemu se prepoznaju. Mentalna i emotivna impulsivnost i količina cjelokupnog proživljavanja ostavljaju svoj trag u nervnom i probavnom sustavu. Prisutno je dosta užurbanosti, nemira i nervoze. Ovaj lijek pomaže u liječenju grčeva, tremora, epilepsije, multiple skleroze i drugih neurolških oboljenja.
Strahovi koji ih zaokupljaju su kalustrofobija, visine, mostovi, vožnja avionom i jedna nelagoda iščekivanja i strah da će zakasniti. Srebro se zato često prepisuje osobama koje se moraju suočiti s novim životnim situacijama, držati govore i nastupati ( kada se oslobode treme obično su nadareni, maštoviti i spretni govornici – lijek je za grlo ), polagati ispite i općenito prilikom većih i manjih životnih izazova. Pate od nemira i nesanice, hormonskog disbalansa i osjetljivosti. Metabolički je osoba vrlo topla, prilično žedna i ima želje za slatkom i slanom hranom. Nervoza se pokazuje kroz probavni trakt ( podrigivanje, nadutost i aktivne stolice ).

Natrum muriaticum ( natrium chloratum ) je među najpropisivanijim u liječenju neuroloških oboljenja i neke osobe su rođene kao ozbiljne, zatvorene i nerado pričaju o sebi - posebno ne o emocijama, pokazuju strpljivost, više su tužne, ali se ne žale i mogu izdržati više od drugih. Primijetila bih da na našim prostorima ima dosta takvih ljudi, čemu uzroci mogu biti i tradicionalan odgoj, povijest obiteljskih stradavanja u ratovima i jedna kronična slika "patnje" koje se prenosila generacijama, način prehrane – dosta teške, slane i konkretne hrane, geografski i klimatski uvjeti i dr. Zapazila sam da su osobe u stanju natmura većinom 0 krvna grupa, koje također ( pored A ) ima dosta na našem prostoru. Zbog svega navedenog, mnogi, rekla bih već genetski, pokazuju spremnost na trpljenje, ne žale se, ali zbog toga mogu u sebi razviti dosta nepovjerenja, gorčine i potrebe za samoćom iako žive u obitelji. Iz toga se razvijaju i depresivna, čak i autodestruktivna raspoloženja i mnoge neugodne fizičke bolesti kao respiratorne i kožne alergije, ulcerozni kolitis, mučne glavobolje, oboljenja štitnjače, reumatska oboljenja, miomi maternice, multipla skleroza i dr - što se zapaža kod ovih osoba. Iza introvertiranosti često se krije dubok svijet najdubljih emocija koji se teško otkriva drugima, ali se izražava kroz odgovornost i radišnost, kreativnost ( vole i bave se cvijećem i uređivanjem, inače su vrlo estetični ) i umjetničko stvaranje ( slikanje, glazba ... ). Potreba da se pomaže drugima, ali ne traže i drugima obično ne dopuštaju da njima pomažu. Obično su to vrlo uljuđene i dostojanstvene osobe i korektni pacijenti. Međutim, takve osobe znaju pokazivati i ekstremnu žudnju za salnom hranom ( i obično averziju na slatko ) ili potrebu za drugom ekstremnošću. Nerijetko se znaju odati alkoholu, sedativima, drogama, pobjegnu u samoću i izolaciju, ne žele se liječiti – što samo pogoršava njihovo stanje.

Staphysagria - istaknula bih zbog slike potiskivanja emocija i ljutnje; naime, neke profesije ( liječnici, profesori, poslovni ljudi, prodavači i općenito gdje se podrazumijeva jedno strpljeno i uljuđeno ponašanje ) i u obiteljskim odnosima gdje se na neki način trpi neugodno ponašanje drugih osoba ( odnosi između partnera, roditelja i djece ) – trebaju ovaj lijek upravo zbog potiskivanja neugodnih emocija i povrede dostojanstva; nelagodni simptomi koji se javljaju su drhtanje, tremor, grčevi, ukočenost, pareza, glavobolje, cistitis, probavne tegobe ( jetra ), nemir i nesanica, oslabljena seksualnost.

Nux vomica - slika naglašene radišnosti, ambicioznosti, neumjerenosti i hedonizma ( imaju osjetljiv probavni trakt, ali osjećaju ekstremnu potrebu za začinjenom hranom, posežu za stimulansima svake vrste, hiperseksualnost i navike od kojih im je poslije loše ), arogancije i ljutnje - koja se danas nameće i susreće; posljedično doživljava slabost i kolaps ( sindrom kroničnog umora ), te naglašenu osjetljivost probavnog ( ulkusi, sindrom iritabilnog crijeva, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, kolersterol i oboljenja jetre ...) i urinarnog trakta ( cistitisi, upale ...), te nervnog sustava ( migrene, neuralgije, cerebralni ispadi, multipla )

Gelsemium - često prepisivan lijek za mentalnu i fizičku slabost i stanja kada osoba nema snage odlučivati i suočavati se s konkretnim životnim situacijama.Smatra se da je koristan lijek za stariju životnu dob ( slabost, nesigurnost, demencija ), sramežljive i nesigurne osobe, koje proživljavaju tremu kod upoznavanja, govorenja i nastupanja, dakle kod nelagode s govorom kao mucanje ili otežan govor. Zbog mentalne iscrpljenosti i potrošenosti, nemotiviranosti i straha od novih ili već poznatih situacija - često se prepisuje osobama koje se mentalno naprežu ili uče, osobama koje moraju stalno odlučivati za sebe i druge i kada za to nemaju više snage i motivacije, nakon proživljenih strahova i emotivnih trauma i slično. Može se reći da ga svi povremeno trebaju u onim odnosima i područjima gdje se osjećaju nesigurno i nedovoljno sposobno, nevezano za konstituciju. Neurološka slabost se ispoljava kroz slabost očnih mišića i umor očiju ( teški ili čak paralizirani kapci ), utrnulost lica, jezika i šaka; osjećaj slabosti, drhtanje i paraliza nogu.

Lachesis - jedno intenzivno unutarnje proživljavanje, strastvenost i prejaka unutarnja reakcija na sve stvara napetost, uznemirenost i razdražljivost što se ispoljava kroz naglašene fizičke simptome ( pulsiranje, krvarenje, hipertenzija, osjećaj vreline, migrene ... ). Iznimna potreba za govorljivošću posebno karakterizira ovaj lijek, zbog čega ga često svrstavaju u ženske lijekove i lijekove za simptome grla ( stezanje grla i osjećaj obruča ). Nadmetanje, sumnjičavost, ljubomora i zavist su mentalna obilježja koja se izražavaju kroz ljućenje, srdžbu, agresivnost i potrebu za osvetom. Osobe teško proživljavaju ovako jake emocije i raspoloženja, ipak supresiju i potiskivanje istih još teže podnose. Dolazi do niza poremećaja i zato je lachesis vrlo učinkovit lijek kod hormonskih kao policistični jajnici, poremećaj menstrualnog ciklusa, oboljenja šttinjače, te neuroloških simptoma kao migrene, vrtoglavljenje, neurološki ispadi, multipla, smetnje u govoru.

Plumbum ( olovo ) - zahvaćeni su vaskularni i nervi sustav; arteroskleroza krvnih žila mozga uzrokuje neurološke simptome kao cerebralni ispadi, grčenje lica i pareza, tremor i trzaji ekstremiteta, neosjetljivost na podražaje, progresivna paraliza, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, demencija, slabost i umor, naglašena mršavost zahvaćenog tkiva i organa; učinkovit je lijek za Chronovu bolest i ulcerozni kolitis; učestalost simptoma tumači se kao posljedica trovanjem olovom ( vodovodne cijevi, povećana koncentracija i zagađanost zraka ...

Alumina (aluminij oksid ) - dezorijentacija, gubitak identiteta i neka vrsta mentalne tuposti ( slaba koncentracija i pamćenje ) su obilježja koja se mogu povezati i s patologijom koja zahvaća centralni i periferni nervi sustav; neosjetljivost na podražaje, usporenost u prijenosu impulsa i težina karakterizira cijelo stanje; lijek se prepisuje u liječenju demecije, Alzheimerove bolesti, miopatije, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, ali i kod kroničnog zatvora i retencije urina; učestala pojava ovih simptoma i oboljenja ( posebno probavni trakt ) tumači se u nekim analizama kao trovanje aluminijem putem hrane koja se priprema ili čuva u aluminijskom suđu i ambalaži;

povratak11. 06. 2012.     13:35:24

KONSTITUCIJA I NEUROLOŠKA OSJETLJIVOST
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2021. Homeopatsko savjetovalište