Uvriježeno je da su muškarci podložniji ovim oboljenjima što se tumači prehramenim navikama ( posežu više za teškom, konkretnom i začinjenom hrane ) i učestalijim konzumiranjem alkohola.
Međutim, sve što spada u zaista širok spektar probavnih simptoma kao osjeti ili bolovi raspoređeni od usta i niže do analnog otvora, te jetra i gušterača – kao neprobavljanje hrane, mučnine, razne vrste bolova, refluksi i povraćanje, napuhanost, nepravilnosti stolice, te dijagnostičke pretrage koje potvrđuju oštećenja ovih organa i funkcionalne promjene - jednako pogađa oba spola, i sveprisutniji su u vrlo ranoj i dječjoj dobi.
Može se također reći, da su svi ti simptomi toliko individualni jer je riječ o velikom, funkcionalno složenom i nervno vrlo osjetljivom sustavu. Kroz ove organe ne osjećamo samo njihovo fizičko dobro ili loše stanje, već i cijeli organizam i poruke našeg cjelokupnog metabolizma. Ali i naša raspoloženja i emocije.
Ponašanje našeg probavnog trakata gotovo je odraz jedne naše individualnosti.
Iako se upravo probavni simptomi često imenuju i povezuju kao psihosomatika, u homeopatskom liječenju i propisivanju uvijek se povezuju konkretan fizički simptom i trenutna ili čak konstitucijska mentalno emotivna slika osobe. Zato je bitno da se liječe prije nego nastanu dublja oštećenja tkiva i oslabi funkcija organa.
Nažalost, većina pacijenata se odluči za liječenje tek u složenijim stanjima i kada osjećaju niz nelagoda i tada se moraju podvrgnuti dužem i opsežnijem liječenju. Obično su to već stadiji gastitisa III i IV, povezani obično s Helicobacterom, ili značajnija holestatska oboljenja jetre, uznapredovali oblici ulceroznog kolitisa ili Chronove bolesti i drugo.
Niz je lijekova koji su djelotvorni i u ovakvim složenijim upalnim stanjima kao arsenicum, nux vomica, mercurius, hydrastis canadensis, acidum nitricum, kalium bichromicum, pulsatilla, chelidonium ... i obično se prepisuju u nižim potencijama kroz dulje vrijeme.
Zbog složenosti i intenziteta oboljenja, pored terapije potrebna je i prilagodba prehrane. Kod oboljenja crijeva – posebno gdje su simptomi nagle, učestale i bolne stolice – preporučuje se analiza netolerancije na hranu, kako bi se izbjegao njihov daljnji unos i smanjila upalna reakcija.
Zatim, prevelik unos svih oblika mliječnih proizvoda povećava kiselost i utječe na sluznicu i absopciju hrane.
Iako se čini da zapadni svijet uživa u jednom izobilju i da je prevladana glad - raširenost nutritivne alergije, Helicobactera, neugodnih oboljenja kao Chronove bolest i ulceroznog kolitisa i kod vrlo mladih ljudi, gastritisa i karcinoma - primorava da se istražuju mogući uzroci u samoj prehrani - od pitanja količine i neumjernosti, promjene strukture prehrane i naravno ispravnosti i kvaliete namirnica u svakodnevnoj prehrani.
povratak14. 05. 2013. 11:32:59